Ballroom & Latin-American

Stijldansen wordt nog steeds gezien als het saaie 'ik moet op dansles van mijn ouders', maar niets is minder waar. Het heeft zich ontwikkelt tot een moderne populaire vorm van kunst en sport. Bij stijldansen worden door een man en een vrouw de bij een dans behorende figuren gedanst, volgens een aantal vaste regels. Ook de muziek is per dans specifiek en verschillend.

Het essentiële onderdeel van dansen met een partner is de gecoördineerde choreografie tussen twee partners in tegenstelling tot individuele personen die slechts “hun eigen ding doen”. Als regel houden de partners contact, wat bij sommige dansen in een losse “danshouding” gebeurd en bij sommige dansen door middel van lichaamscontact, een “dansframe” genoemd. Eén partner, meestal de man, geeft leiding aan de andere partner, die volgt.

De verschillende dansen worden binnen het stijldansen verdeeld in ballroom- (ook wel standaard genoemd) en Latijns-Amerikaanse dansen (ook wel latin genoemd). Er zijn vijf ballroom dansen: Engelse walstangoWeense walsslow-foxtrot en de quickstep, en vijf latin dansen: sambacha-charumbapaso doble en jive. Stijldansen wordt ook als sport beoefend, internationaal bekend als Dance Sport, waarin 3 hoofddisciplines bestaan: standaard, latin en tiendans. In deze laatste categorie bestaat uit de vijf standaard- en de vijf latin dansen. Daarnaast zijn er buiten de wedstrijdsport meerdere af te leiden vormen, zoals bijvoorbeeld salsa, Argentijnse tango en American smooth.

 

DansPromotie NL